U Beču održan sastanak na temu problematike taxi službe

Zbog ozbiljne problematike s kojom se suočavaju taxi prijevoznici u našoj županiji, dana 28.09.2023 g. predstavnici  Ceha prijevoznika Obrtničke komore SDŽ, (Milivoj Topić i Željko Bandić) održali su radni sastanak u Beču sa predstavnicima jednog od najvećih Austrijskih taxi udruženja (40100) i predstavnikom taxi udruženja za Beč Leopoldom Kautznerom.

Najveći naglasak sastanka stavljen je na upoznavanje sa organizacijom taxi službe na području Beča i države Austrije, i mogućnost primjene iste na naše područje, a u svrhu uvođenja reda i bolje organizacije taxi prijevoza.

Na sastanku su doneseni slijedeći zaključi:
1. U Austriji svako taxi vozilo ima jedinstvenu taxi oznaku na registraciji po državnom zakonu, sa slovima na registraciji TX
2. U Austriji država propisuje cijenu kilometra za taxi vozila uzimajući u obzir godišnje troškove taxi prijevoznika. Cijena može varirati minimalno 20% od postavljene cijene ili maximalno 20% od postavljene cijene.
3. Lokalna samouprava određuje i uređuje taxi djelatnost na svom području ( cijena dozvole, boja vozila i ostalo).
4. Sve ostalo vezano za taxi vozila cijena dozvole polog za taxi vozilo, kategorizacija taxi vozila (veličina, broj vrata…)
određuje savezna vlada Austrije.

Dogovorena je i mogućnost daljnje suradnje kao i mogućnost sastanka na području naše županije sa predstavnicima Bečkog udruženja.
Predstavnici Ceha prijevoznika Obrtničke komore SDŽ su zadovoljni održanim sastankom, te se nadaju da će im stečena saznanja pomoći u nastavku nastojanja uređenja taxi djelatnosti na području RH, te smatraju da bi “Austrijski model” bio najbolji za taxi djelatnost u RH.