SVEČANA AKADEMIJA HOK-A: OBRTNIKU IZ IMOTSKOG SLIVNA ‘ZLATNE RUKE’, UČENIKU IZ SPLITA ‘ŠEGRT HLAPIĆ’

Iskusni obrtnik iz Slivna kod Imotskog Nediljko Nogalo i mladi učenik Obrtno tehničke škole iz Splita Nikola Vukan, nagrađeni su vrijednim priznanjima na jučer održanoj svečanoj Akademiji HOK-a u Zagrebu. Dan Hrvatske obrtničke komore održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića, a  tom su prigodom uručena priznanja  istaknutim obrtnicima u 2020.i 2021. godini iz cijele Hrvatske pa tako i iz naše županije.

Najviše priznanje HOK-a, statuu Zlatne ruke s poveljom, u Splitsko-dalmatinsku županiju donio je tradicijski kovač Nediljko Nogalo koji nije krio zadovoljstvo ovim vrijednim priznanjem.

– Ovo je velika čast za sav naš rad i trud i ovo se ne događa svaki dan. Zahvalio bih se gospodi iz Obrtničke komore na odličnoj organizaciji i prigodi da se družimo s kolegama obrtnicima iz cijele Hrvatske. Mladim obrtnicima poručio bih da se uhvate posla i da se trude jer se od ozbiljnog posla može dobro živjeti i nema potrebe da odlaze i napuštaju domovinu. Mi smo sedma generacija kovača u obitelji i nastojat ćemo uključiti i osobe sa strane kako bi nastavili našu višestoljetnu tradiciju. – kazao je Nogalo.

Da se za budućnost obrta ne treba brinuti dokazuje i priznanje Šegrt Hlapić kojeg je kao najbolji učenik od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dobio Nikola Vukan iz Splita. Ovaj je mladi vodoinstalater po svoje priznanje stigao u pratnji razrednice Gordane Matković koja je istaknula da je Nikola ovo priznanje zaslužio svojim vrijednim radom, željom za napredovanje u struci kao i pomaganjem kolegama kroz cijelo svoje školovanje.

– Nikola je ove godine zajedno s instalaterom grijanja Vladom Šošićem, ujedno i prijateljem iz razreda, postao državni prvak u disciplini kućne instalacije u organizaciji World Skills Croatia pod mentorstvom profesora Krste Tarabarića. Ne moram posebno naglašavati koliko smo ja, svi ostali profesori i ravnatelj Kalebić ponosni što je Nikola naš učenik – zaključila je Matković.

Dobitnicima vrijednih priznanja čestitao je i Ivan Gotovac, predsjednik Obrtničke komore Splitsko – dalmatinske županije.

 

– Ponosan sam na naše starije i iskusne, ali i buduće mlade obrtnike. Raduje me svako priznanje koje stiže u našu županiju. Priznanja su zalog, ali i osobna obveza za nastavak dobrog rada u svrhu daljnjeg promicanja i razvijanja obrtništva. – kazao je Gotovac, ujedno i sam vlasnik Zlatnih ruku.