Održan 15. Poduzetnički kafić – “Izazovi i prilike – od naukovanja do poduzetništva”

U Sklopu projekta  „Malom kavom do velikog posla“ koji provodi Grad Split u suradnji s HUP-om i   UHY Savjetovanjem d.o.o. , u Hotelu Park održan je 15. Poduzetnički kafić na temu „Izazovi i prilike – od naukovanja do poduzetništva“. Pročelnica za službe za gospodarstvo, obrtništvo i turizam Grada Splita Ela Žižić pozvala je predstavnike Obrtničke komore Split koji se dugi niz godina svakodnevno susreću s ovom problematikom da predstave svoja iskustva.

Pomoćnica Ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, gospođa Ana Mandac predstavila je nazočnima  mjere koje provodi Ministarstvo s ciljem populariziranja strukovnih zanimanja, stvaranje kvalitetne radne snage čiji će se utjecaji osjetiti i u demografskoj slici naše zemlje.  Velik interes bio je za stipendije kojima Ministarstvo prati učenike isključivo JMO sustava za vrijeme školovanja, dok istovremeno sufinancira poslodavce kod kojih su učenici na praktičnoj nastavi. Nakon završetka školovanja postoji široka paleta mjera kojima se potiče zapošljavanje ili samozapošljavanje tih učenika.

O pozitivnim iskustvima koje imaju s provođenjem praktične nastave i dobivanjem sredstava Ministarstva za provedbu naukovanja u svojim radionicama, govorili su gosti/obrtnici: Ljiljana Subašić, vlasnica Frizerskog salona „Ljiljana“, Vedrana Ćenan, vlasnica Frizerskog salona I.M.A.G.E GRAVIJ te Božo Dujmović, vlasnik obrta za servis i trgovinu Merc & Dujmović.

Odgovarajući na pitanja prisutnih istaknuli su da nisu imali problema u dobivanju sredstava, te da nisu trebali mijenjat način poslovanja da bi udovoljili uvjetima iz natječaja. Istaknula se i činjenica da nije potrebna velika prateća papirologija jer je  Rješenje o porezu na dohodak za 2018 godinu dovoljno da se utvrdi visina dohotka za poticaj u ovoj godini. Nakon završenog naukovanja koristili su sredstva za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa ili sredstva za zapošljavanje mlađih od 30 godina, te tako zadržali dobre učenike u svojim radionicama čak i nakon što su položili Majstorski ispit i stekli uvjete da samostalno pokrenu vlastiti posao.

Predsjednica Obrtničke komore Split, Elida Marković naglasila je svoje  zadovoljstvo suradnjom s Ministarstvom na donošenju novog Prijedloga Zakona o obrtu kojim se jača utjecaj gospodarstva na kreiranje i provedbu strukovnog obrazovanja. Posebno je  pohvalila  rad Ministarstva koji na ovaj način pokazuje da ima sluha za potrebe obrtništva i gospodarstva, a stipendijama koje su osigurali za učenike potiču i roditelje na drugačije promišljanje.