U Dubrovniku održan 34. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore

“Tražimo garanciju Vlade RH da gospodarski sektor i nakon 1. travnja 2023. može računati na subvencioniranu cijenu energenata, ako to okolnosti budu zahtijevale”

Od 27.-29. studenog 2022.g. u Dubrovniku je održan 34. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore. Ovogodišnji kongres okupio je predstavnike struke i resornih institucija u cilju razmatranja problematike poslovanja turističko-ugostiteljskog sektora kroz utjecaj povećanja ulaznih troškova i cijena energenata, porezna opterećenja, te nedostatak kvalificirane radne snage.

Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil istaknuo je da je i ova godina pokazala da se ne možemo opustiti, da ne možemo odahnuti, već da moramo biti spremni na nove izazove. Nakon Covid pandemije koja nas je sve primorala da prihvatimo neka nova i vrlo često zahtjevna pravila poslovanja i ponašanja, u 2022.g. suočeni smo s rastom cijena energenata, ulaznih troškova i rekordnom inflacijom.

“Ako želimo podizati konkurentnost i osigurati rast sektora ugostiteljstva i turizma kao jednog od najvažnijih generatora hrvatskog gospodarstva nužno je poštivati dignitet hrvatskog ugostitelja i turističkog djelatnika, nužno je što prije riješiti pitanje poreznog tretmana napojnica i ozakoniti ih tako da one budu dodatni prihod djelatnika, po mogućnosti neopreziv u većem dijelu ili u cijelosti” – poručio je predsjednik HOK-a.

Nakon izlaganja o aktivnostima Ceha u protekloj godini i o aktualnoj problematici struke, Predsjednik Ceha i potpredsjednik HOK-a Joso Smolić izdvojio je glavne probleme, te su predložena moguća rješenja, koja će u obliku zaključaka biti upućea Vladi RH i nadležnim ministarstvima.

Zaključci:

  1. Tražimo da se izjednači stopa PDV-a od 13% za cijeli ugostiteljsko-turistički sektor,
  2. Tražimo potpuno ukidanje poreza na potrošnju na državnom nivou koje je definirano Zakonom o financiranju lokalne samouprave,
  3. Potrebna je hitna prilagodba radnog i poreznog zakonodavstva kako bi se  omogućilo fleksibilnije zapošljavanje radne snage u izvanrednim poslovnim okolnostima, po uzoru na rješenja iz drugih sektora (vaučeri u poljoprivredi).
  4. Tražimo garanciju Vlade RH da gospodarski sektor i nakon 1. travnja 2023. može računati na subvencioniranu cijenu energenata ako okolnosti to budu zahtijevale,
  5. Ministarstvo turizma i sporta treba uložiti dodatni napor i maksimalno približiti i pojasniti mikro i malim poduzetnicima iz ugostiteljsko-turističkog sektora mogućnosti korištenja sredstava iz programa bespovratnih sredstava ”Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma”
  6. Apeliramo na jedinice lokalne samouprave da odluke koje uvelike utječu na poslovanje ugostitelja (npr. najam javnih površina, najam gradskih prostora, visina poreza na potrošnju i sl.) koordiniraju sa županijskim i gradskim cehovima ugostitelja.

Izaslanica predsjednika Vlade RH i ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta Monika Udovičić, okupljenim ugostiteljima i turističkim djelatnicima, poručila je kako je Vlada RH pravovremeno donijela dobre mjere pomoći ugostiteljima u poslovanju te istaknula da se radi i na dodatnim mjerama koje će im olakšati poslovanje.

„Pozivam Vas da se svojim prijedlozima aktivno uključite u izradu Nacionalnog plana, koji će se izrađivati nastavno na Strategiju razvoja održivog turizma, jer je potrebno detaljnije razraditi ciljeve i mjere za razvoj ugostiteljstva i gastronomije u Hrvatskoj“, rekla je Udovičić.

Na 34. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a održane su i dvije panel rasprave na kojima su struka, predstavnici državnih institucija te sami ugostitelji i turistički djelatnici raspravljali o ključnim problemima ove branše, kao i budućnosti hrvatske gastronomije te daljnjem razvoju eno-gastro ponude.

 

Na Kongresu su dodijeljena i priznanja zaslužnim obrtnicima ugostiteljima koji su svojim nesebičnim radom doprinijeli razvoju obrtništva i promicanju ugostiteljske i turističke struke. Iz naše županije priznanje je dodijeljeno gospodinu Zvonimiru Pervanu iz Vrgorca, vlasniku obrta za ugostiteljstvo, usluge i trgovinu “Prvan”, koji je ujedno i začetnik turizma u vrgoračkoj krajini i kao vlasnik nadaleko poznatog etno-eko sela Kokorići, i kao vlasnik hotela Prvan u Vrgorcu.