HITNO UJEDNAČITI KRITERIJE ZA SVE UGOSTITELJE I PREDSTAVITI PLAN OTVARANJA

Nastavno na najave o mogućem popuštanju mjera s obzirom na povoljniju epidemiološku situaciju u zemlji, želimo ponovno ukazati na položaj dijela ugostitelja u odnosu na druge djelatnosti. Nepravda oko ‘kave za van’ samo je kap u moru problema s kojima su suočeni vlasnici lokala, ali možda najbolje oslikava višestruke kriterije kada se radi o ugostiteljskoj struci. Činjenica da su trafike, pekare, benzinske stanice i aparati preuzeli dio djelatnosti za koju nisu obučeni, a da je pritom onima kojima je to primarna struka u potpunosti onemogućen rad, nešto je što treba hitno ispraviti. U tom kontekstu tražimo ujednačavanje kriterija za sve ugostitelje bez odgode.

Prema podacima kojima raspolaže Obrtnička komora, u Hrvatskoj je zbog pandemije i uvođenja restriktivnih mjera preko tisuću objekata zauvijek zatvorilo svoja vrata. Medijske špekulacije i licitiranje s potencijalnim datumima otvaranja stvaraju dodatan psihološki pritisak na gospodarstvenike u ionako teškoj financijskoj situaciji. Apeliramo na Vladu i Stožer da što prije predstave jasan plan otvaranja široj javnosti kako bi se svi ugostitelji pravovremeno pripremili i osigurali najvišu razinu sigurnosti u svojim objektima. Očekujemo i nastavak mjera pomoći po otvaranju objekata kako bi se zadržala radna mjesta i osigurala likvidnost svima koji mjesecima čekaju dozvolu za rad.

Ivan Gotovac, predsjednik Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije