Ceh ugostitelja iznio svoje zahtjeve Vladi RH

Djelatnost ugostiteljstva spada u jedan od pandemijom najpogođenijih gospodarskih sektora u Hrvatskoj. Financijske poteškoće i ogroman psihološki pritisak već su rezultirali zatvaranjem više od tisuću ugostiteljskih objekata, a problema je sve više. Dugovi se gomilaju, krediti se nemaju otkuda vraćati, a za ponovno pokretanje poslovanja i nabavu robe neophodan je svježi financijski kapital. Mjere za očuvanje radnih mjesta polučile su određen rezultat, ali same po sebi nisu dostatne za nastavak održivog poslovanja. Objektima je već mjesecima zabranjen rad, a tek odnedavno ujednačeni su uvjeti oko izdavanja kave za van i to s poslovnim subjektima kojima to i nije primarna djelatnost. Kava za van simbolična je gesta i ispravak određene nepravde, ali nikako ne predstavlja pravu priliku za normalno poslovanje. Najave u medijima o skorom popuštanju mjera svakako su dobrodošle u relativno dobroj epidemiološkoj situaciji, ali osim popuštanja nužno je donijeti i odlučne gospodarske mjere koje će zaista pomoći ovom posrnulom sektoru.

Upravo zato Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori Splitsko-dalmatinske županije od Vlade očekuje žurnu implementaciju sljedećih zahtjeva:

1. Mjeru za očuvanje radnih mjesta potrebno je produžiti za minimalno mjesec dana od trenutka kada se ugostiteljskim objektima omogući normalan rad u punom kapacitetu.
2. Ugostiteljima je potrebno odobriti bespovratna sredstva u iznosu od 3% bruto prometa iz krizne 2020. godine.
3. PDV u ugostiteljstvu potrebno je smanjiti na stopu od 5% za vrijeme trajanja krize po uzoru na zemlje poput Češke, a po normalizaciji situacije stopu podignuti na 13%.
4. Nedvosmisleno i na vrijeme (prije popuštanja pojedinih mjera) potrebno je obavijestiti sve ugostitelje o uvjetima koje objekti trebaju osigurati i načinu rada prilikom organiziranja raznih svečanosti (vjenčanja, krizme i sl.).